НОВИНИ


ДЖАКУЗИ НА ОТЧАЯНИЕТО
04.11.2016

Снимка: EVNautilus/YouTube.

Екип от учени е открил странно и смъртоносно езеро на 1 километър под повърхността на Мексиканския залив.
 
Да, точно така - езеро в океана, при това с умопомрачително висока концентрация на сол, както и разтворен метан.
Това означава, че всяко същество, имало нещастието да попадне в него, ще бъде моментално умъртвено, разказва ZMEScience.
Езерото, наречено "джакузи на отчаянието", се наблюдава за първи път през 2014 г. с помощта на "Херкулес", дистанционно задвижван подводен робот. Една година след откриването му, учените се опитват да надникнат отблизо на соленото езеро с помощта на трима изследователи на подводницата "Алвин".
Техните открития, публикувани в списание Oceanography, показаха, че подводният басейн е пълен с живи бактерии и солни отложения.
"Това бе едно от най-удивителните неща в дълбините на морето. Може да слезете на дъното на океана и да намерите езеро или течаща река. Ще се почувствате сякаш не сте на този свят ", заяви пред Seeker Ерик Кордес (Erik Cordes), доцент по биология в Университета Темпъл, открил и проучил басейна.

Кръглият басейн има размер около 30м и около 3.5 м дълбок. Водата в басейна е и сравнително по-топла от околната, около 18º С, в сравнение с 4º С. Водите му са четири до пет пъти по-солени от околните, а нищо неподозиращите морски животни, влизат в басейна и умират веднага.
 

Фотоколаж на "Джакузито на отчаянието" в Мексиканския залив, съставен от около 2000 снимки. Снимка: Oceanography, vol. 29, no. 1, supplement

Кой би оцелял в такива условия? Все пак някои същества обитават това "езеро на смърта" - специално приспособени бактерии, скариди и тръбни червеи. Вероятно тези същества привличат други, които след това, попадайки в тези адски условия, загиват.

Друг интересен момент е, че подобни условия има и на Европа. Този спътник на Юпитер с неговия силно солен океан може да е убежище на подводен извънземен живот.

"Има хора, които търсят такива екстремни местообитания на земята като модел какво може да открием, когато отидем на други планети," - коментира Кордес.

Това подводно езеро не е единствено. Има няколко подводни езера, особено в региона на Мексиканския залив. Те имат свои собствени брегове. Солените води на тези езера всъщност е местообитание на уникална фауна, адаптирана към една невероятна среда.
  
източник: nauka.offnews.bg

 


 
956139