НОВИНИ


НАДПИС РАЗКРИ: АНТИЧНИЯТ ТЕАТЪР В ПЛОВДИВ Е ОЩЕ ПО-АНТИЧЕН
02.12.2016


Разчетен древен надпис, открит от археолози, разкрива, че Античният театър в Пловдив е по-стар, отколкото се смяташе досега, а градът е бил водещ близо век по-рано.
 
Надписът доказва, че Античният театър е съществувал още през 90-те години преди Христа или 30 години по-рано, отколкото се смяташе досега. Уникалната археологическа находка показва още, че Филипопол е бил водещ град - митрополия 1 век по-рано. Досега се смяташе, въз основа на един друг надпис, че театърът е завършен около 116 г.-117 г.
„Това е най-ранният надпис, който дава информация не само за античния Филипопол, а и за водещата роля, която градът получава в провинция Тракия по времето на император Домециан. Надписът е почетен и се намира под статуя на най-видния гражданин на Филипопол от първи век Тит Флавий Котис. Мъжът е бил наследник на последните тракийските царе и е заемал всички важни длъжности, които са съществували в един римския град. Тит Котис е първожрец на императорския култ, не само за Филипопол, а и за цялата провинция. По това време се създава и Съюза на градовете от провинцията, който се грижи за правата на селищата пред римските власти, а Филипопол заема водещата функция в обединението", разказа преподавателят по старогръцки в СУ "Св. Климент Охридски" Николай Шаранков, цитиран от "Дарик".
„Античният Филиполол е един от най-големите градове в източните провинции на Римската империя и както казва древният Лукиан в произведението си „Бегълците“- „неговата красота блести отдалеч“, казва Мартинова.
Кметът Иван Тотев обявни, че в надписа Филипопол е наречен "Майката на градовете", а Тит Флавий Котис е първият му градоначалник.
"На човека, който е от своите предци първенец в провинцията, трикратен първожрец на провинция Тракия и на градовете в нея. Юридически представител на метрополията, която е Филипопол и отговорник за строителните работи, който по време на мандата си като първи архонт украси с великолепни сгради. Тит Флавий Котис, син на Рескрупорис. От рибата Квирина", гласи надписът.
Надписът ще бъде демонтиран, слепен и експониран подобаващо в подземните помещения под сцената, каза Тотев.
 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1014274