НОВИНИ


КЪДЕ Е НАЙ-УЕДИНЕНОТО МЯСТО НА ЗЕМЯТА?
27.12.2016

Океанският полюс на недостъпността на 48 ° 52 '36 'S 123 ° 23' 36' W
Снимка: Wikimedia Commons

Колко далечe може да избягате от всички останали хора на планетата? Отговорът всъщност е "Доста далече".
 
Пойнт Немо или полюсът на недостъпността е географска точка в Тихия океан, максимално отдалечена от хората. Името му "Немо" означава на латински "никой", а също и напомня за капитан Немо, героят на Жул Верн.
В точката Немо може да се отзовете, само ако прекосите разстояние от умопомрачителните 2689 км като тръгнете от най-близката населена суша, която в случая е един от Великденските острови - Моту Нуи на североизток, остров Дюсие (част от островите Питкерн) на север и остров Махер до Антарктида на юг.
За съжаление в тази точка Немо няма суша, наоколо няма никой - само огромен пуст океан, освен евентуално някой товарен кораб, тръгнал по далечния си морски път.
Ако сте сам в лодка в тази точка, най-близките до вас други хора ще бъдат астронавтите на борда на Международната космическа станция. (Тя се движи на орбита само на 400 км от Земята.) Районът е известен и като "гробище на космически кораби", защото стотици изведени спътници, космически сонди и други космически кораби са насочвани там при повторното им влизане в атмосферата.
Тези, които все още не са толкова уморени от човечеството, могат да се отправят към някоя отдалечена, лишена от всякаква форма на цивилизация земя, където все пак живее някой. Например на архипелага Тристан да Куня, едно от най-затънтените кътчета на земята, където постоянно живеят 264 човека. Най-близкото място, където живеят хора, до островите Тристан да Куня е на разстояние от около 2 хиляди километра.
 

Aрхипелагът Тристан да Куня

Друго изключително уединено място е остров Девън в Канада е размер половин България, но на него няма жива душа. На съседния остров, на 80 км от Девън живеят цели 229 души.
 

Oстров ДевънВидеото показва тези екзотични места:

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1014949