НОВИНИ


ХАРТИЯ, КОЯТО НЕ ГОРИ ПРИ 200 ГРАДУСА
07.01.2017


Учени разработиха особено здрава хартия, която издържа на температури до 200 градуса по Целзий, съобщи China Daily. Mатериалът е устойчив и на вода.
 
За изобретението на група от учени, водена от професор Чжу Инцзе (Zhu Yingjie) от Шанхайския институт по керамика към Китайската академия на науките се съобщава в ACS Applied Materials and Interfaces, рецензирано научно списание на Американското химично общество (American Chemical Society).
През януари 2015 г. пожар в една от най-големите университетски библиотеки в Русия повреди повече от 1 милион исторически документи, инцидент, който някои медии, описаха като "културен Чернобил".
Вече важните документи, вероятно могат да избегнат същата съдба в бъдеще, благодарение на новата пожароустойчива хартия, пише китайското издание.
 

Highly Flexible Superhydrophobic and Fire-Resistant Layered Inorganic Paper/ACS Applied Materials and Interfaces

Екипът е разработил набор от методи за производство на хартията от нов материал, хидроксиапатит, неорганична съставка на зъбния емайл и костите.

Свойствата на материала нямат аналог в света.

Хартията е достатъчно здрава, еластична и не се поддава на механични повреди при екстремни условия. Според разработчиците тя издържа на температури до 200 градуса по Целзий. Освен това хартията отблъсква водата дори в случай на повреда. Върху нея не оставя никакви следи контактът с мляко, кафе, сок или чай.
 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1016727