НОВИНИ


ЗАЩО Е ТОЛКОВА ТРУДНО ДА ПОГЛЕДНЕМ В ОЧИТЕ НА ДРУГИЯ
09.01.2017


Зрителният контакт при общуване претоварва мозъка. Затова е толкова трудно да гледаме дълго в очите събеседника си.
 
Това установиха японските учени Сего Каджимура (Shogo Kajimura) и Мичио Номура (Michio Nomura) от университета на Киото, съобщи Medical Xpress.
Статия за изследването е публикувано списание списание Cognition.
В експеримента участват 26 доброволци. Той се състои в проста игра на асоциации - казват дума съществително и трябва да се даде отговор глагол. Например: "топка" - "хвърлям".
При това задачите са с различна трудност - за някои думи е по-трудно да се подбере друга дума, за други - по-лесно. Заданието дава лице от монитора.
Изследователите съпоставят колко време е необходимо на доброволците за отговор спрямо тенденцията да отместват поглед, прекъсвайки зрителния контакт. Оказало се че по-друдните думи предизвикват по-бързо отместване на погледа.
Изводът от изследването е, че двойната задача да се запази зрителният контакт и да се измисли асоциация, е твърде сложна за човешкия мозък. Като резултат той се стреми се откаже от едната задача, която според него е по-малко важно.
Този ефект всеки от нас може да забележи, като си спомни как се е държал на изпит. Колкото по-сложна задача решаваме, толкова е по-вероятно да започнем неволно да отместваме поглед и да гледаме встрани, а не събеседника си.
 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1033422