НОВИНИ


ALPHABET ЗАКРИВА ПРОЕКТА ЗА ИНТЕРНЕТ С ДРОНОВЕ НА СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ
17.01.2017


Alphabet реши да закрие проекта Titan, който се занимаваше с разработването на соларни дронове за разпространение на интернет. Както съобщава 9to5google, компанията е сметнала, че ще й е по-изгодно да използва за тази цел балоните от проекта Loon.
 
В изявление на компанията се казва, че "ние завършихме разработката на безпилотни летателни апарати, захранвани само със слънчева енергия за разпространение на интернет. На този етап икономическите и техническите възможности на проекта Loon показват по-обещаващи резултати от гледна точка на включването на селските и отдалечени части на света".
Разработката на проекта Titan започна през 2015 година. Използваните дронове са с дължина 15 метра и размах на крилете 50 метра. Апаратът е проектиран за превоз на товар с тегло до 32 кг. Цялата горна повърхност на дрона е покрита със слънчеви панели, които доставят енергия за двигатела и бордовото оборудване, както и за зареждане на батериите.
 

Снимка: Project Loon

Балоните на Loon ще летят на височина, около два пъти по-голяма от тази на пътническите самолети и всеки от тях ще излъчва интернет към земята. Те ще са в непрекъснато движение и когато потребителите се окажат извън обсега на един от тях, следващият ще се доближава, за да покрие територията.

Що се отнася до "интернета от небето", Google също активно инвестира в SpaceX в разработката за разпространение на интернет със сателити.
 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1033855