НОВИНИ


СТРАННИЯТ СЛУЧАЙ НА НЕХА БЕГУМ
19.01.2017


Лекари от Индия са премахнали около 150 живи паразитни червеи от червата на млада жена, съобщи IFLScience.
 
Някои от тях били с дължина от 25 см. 22-годишната Неха Бегум от Утар Прадеш в Северна Индия дълго страдала от болки в стомаха, повръщане и запек. Оплакванията й не стихвали в продължение на месеци и въпреки, че тя на няколко пъти ходила на преглед при местните лекари, те не могли да я диагностицират. Давали и само болкоуспокояващи.
В началото на 2017 г. обаче състоянието на Неха рязко се влошило и след остър пристъп тя била приета в KG Nanda Hospital в Чандаули. При прегледа медиците там веднага заподозрели, че нещо необичайно пречи на проводимостта на червата и решили да оперират, надявайки се да открият причината за проблема.
По време на 5-часовата операция, те открили, случаят е още по-необикновено, отколкото са си представяли.
"Когато я прегледахме, мислехме, че проблемът е в червата, но нямахме представа за какво точно става дума. Решихме да оперираме, за да видим какво причинява запушването", каза д-р Ананд Пракаш Тивари, хирург от индийската болница.
"Бяхме шокирани да намерим живи кръгли червеи, увити около червата. Извадихме повече от 150 живи. Това е изключително необичаен случай", добавя той.

Според лекаря яйцата на червеите може да са влезли в тялото й през устата на Неха.
"Заразата може да се дължи на липса на хигиена в района, където жената живее, добавя Тивари.
22-годишната Неха се възстановява от операцията и вече може да яде твърда храна. Очаква се да се възстанови напълно.
 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
955599