НОВИНИ


ЗАСЕДНАЛИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ ВОДИ ДО ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ЗАСТАРЯВАНЕ
19.01.2017

Снимка: Pixabay

Фактът, че заседналия начин на живот не води до нищо добро е отдавна всеизвестен. Американски учени решават да проверят как слабата подвижност се отразява на живота.
 
Резултатите са публикувани в American Journal of Epidemiology.
В експеримента са взели участие 1500 жени на възраст от 64 до 95 години. На дясното им бедро учените прикрепили акселерометър, който проследява физическата активност в продължение на седем дни. Допълнително жените предавали и отчет.
След това изследователите измерили дължината на теломерите.
Теломерите са крайните части на хромозомите, а тяхното скъсяване е свързано със стареенето.
Теломерите са защитните краища на хромозомите, които предпазват ДНК по време на репликацията да не се съединяват с други хромозоми. Теломерните участъци се скъсяват при всеки цикъл на делене, защото не може се синтезира копие на самия край на хромозомата. Така се скъсява и самия живот на клетката, тя старее и стават податлива на болести.
Всеки с раждането си получава теломери, дълги около 9000 нуклеотида. Но след определен брой цикли на митозата, клетката вече не може да се дели. Има ензим, наречен теломераза, който може да достроява и удължава теломерите, но е активна само в стволовите и в половите клетки.
 


Дължината на теломерите, както се оказа в новото изследване, се дължи на два основни фактора - колко време жените прекарват в седнало положение и каква е физическата им активност през другото време.

Изводите са притеснителни: заседналият начин на живот води до рязко скъсяване на теломерите. По-възрастните жени, които седят между 10 и 13 часа на ден, имали теломери, които са били средно с по 170 "повторения" по-къси от нормалното. Това, според експертите, показва, че тези жени са биологично по-възрастни с 9 години от техните по-подвижни връстнички.

Заседналият начин на живот не води само до преждевременно стареене. Той, според учените, също така значително увеличава шансовете на по-възрастните жени да развият сериозни заболявания, като рак. Според авторите на изследването, за да се избегне преждевременното стареене са нужни само 30 минути упражнения на ден.


 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1012561