НОВИНИ


ОРАНГУТАН СЕ СЪСТЕЗАВА С РОБОТ
25.01.2017


Експериментът се провежда в Борнео, където в рамките на проекта Spy in the wild е заснето видеото, показващо как женски орангутан се състезава с робот, направен да прилича на маймуна, в рязане на дърво с трион.
 
Способността на орангутаните да имитират е известна отдавна. Приматите белят парчета кора и се търкат с тях, докато се мият, гледайки как хората използват сапун.
В новия епизод на документалната поредица Spy in the wild на женски орангутан е даден трион и той веднага започва да го употребява правилно. Ораггутанът реже дървото и дори издухва стърготините.
Скоро се присъединява робот-орангутан, който също "работи" с триона.
Женската забелязва съперника, ревниво поглежда към него, залавяйки се с още по-голям ентусиазъм.
Дърводелският двубой завършва, едва когато маймуната, изтощена, решава да опита да поработи легнала и не я съборва дрямка.

Орангутаните са род човекоподобни маймуни, които се смята за едни от близките родственици на човека. За съжаление се намират под заплаха за изчезване от дивата природа. Основната причина е загубата на местообитания, заради масовото изсичане на горите на остов Суматра и Борнео. Сериозна опастност за оцеляването на вида е и бракониерството.
Статусът на суматранския орангутан е "критически". Статусът на борнейския - "в опасност".
 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1063377