НОВИНИ


ОТКРИХА НОВ ВИД ПРАИСТОРИЧЕСКО НАСЕКОМО, ЗАТВОРЕНО В КЕХЛИБАР
28.01.2017


Приветствайте Aethiocarenus burmanicus – древно насекомо толкова странно, че учените са създали отделна класификация специално за него.
 
Този вид е открит в кехлибар на пазарите на Бурма и е живял преди около 100 милиона години в местността, където днес се намира Мианмар. Странното насекомо има характеристики, които досега не са срещани – включително триъгълна глава, позиционирани странно очи и жлези на врата си. „Никога не съм виждал нещо подобно“, казва Джордж Пойнар – палеонтолог в Щатския университет на Орегон и съавтор на научен труд, свързан с новото откритие и пубикуван в последния брой на Cretaceous Research. „Изглежда този индивид е уникален за света на насекомите и след известен размисъл, решихме да го класифицираме по нов начин“.

Подобни неща не се случват особено често. Има над един милион познати видове насекоми в света – включително изчезналите видове от миналото – и всички те влизат съвсем безболезнено в настоящата класификация от 31 фамилии. Най-необичайното нещо на Aethiocarenus burmanicus е триъгълната глава, която е така свързана с тялото, че е позволявала на насекомото да вижда на 180 градуса.

Учените предполагат, че това малко безкрило създание е живяло в процепи в кората на древните дървета и се е хранело с мравки, червеи и гъби. То е могло да се придвижва бързо, благодарение на тънкото си тяло и дългите си крака. За да отблъсква хищници, насекомото е използвало жлези на врата, които са изхвърляли неприятна химична субстанция. Уникалните характеристики на създанието са изчезнали заедно с него, заради промените в околната среда.
  

 
източник: idg.bg

 


 
1012009