НОВИНИ


КРИЛАТИЯТ КОШМАР НА ТРАНСИЛВАНИЯ: ЛЕТЯЩИ ДИНОЗАВРИ, ХРАНЕЩИ СЕ С КОНЕ
30.01.2017

Hatzegopteryx е ловувал игуанодонти Zalmoxes. Реконструкция: Mark Witton

Намерени са фосили, принадлежащи на птерозаври от рода Hatzegopteryx. Тези мускулести летящи гущери са достигали толкова огромни размери, че са можели да ловуват дори коне.
 

В статия, публикувана в списание PeerJ, Марк Уитън (Mark P. Witton) от Университета в Портсмут и Дарън Неш (Darren Naish) от Университета в Саутхемптън описват фосилите и как биха изглеждфали тези древни същества.

Досега намираните фосили на различни видове птерозаври от периода Креда подсказват, че са били мирни мършояди и рибари. Но последните проучвания показват все по-ясно, че тези гигантски летящи гущери, някои от които са достигали 10 метра размах на крилете, са били доста опасни хищници.

Един от тях, Hatzegopteryx, който е живял преди около 70 милиона година на територията, което сега е Румъния, е имал също сравнително къс и силен врат, който му е позволявало да преследва и доста големи и силни жертви.

(A) Два гигантски с дълги шии аздархиди, намерени около Маастрихт Arambourgiania philadelphiae - спорят за малък теропод; (B) Подобни по размер, но по-мощни трансилвански гиганти птерозаври Hatzegopteryx SP. ловуват игуанодон Zalmoxes. Големите хищни тероподи са намалели в къснокредния период и за това може да са причина гигантските птерозаври. Източник: Neck biomechanics indicate that giant Transylvanian azhdarchid pterosaurs were short-necked arch predators

Семейството на аздархидите (Azhdarchidae) включва най-големите животни, издигали се някога в небето. Някои от тях са достигнали 10 и дори 12 метра размах на крилете с тегло 220 кг. Находките на повече или по-малко пълни скелети показват, че са притежавали дълга шия и дълги челюсти. Техните крайници са им позволявали както дълго да планират във въздуха, така и достатъчно ефективно да се придвижват по земята. Досега пропорциите на тялото аздархидите бяха смятани за повече или по-малко едни и същи.

Новият поглед към навиците на тези птерозаври преобръща тези представи.

Hatzegopteryx  са имали дебел къс врат, с и много широки кости с поресто запълване, което добавя още повече сила. Освен това са имали по-широка уста, така че жертвите са им били доста по-големи. Палеонтолозите смятат, че те са били същества са били масивни с мощни криле, силен гръб и крака и са можели да повдигнат плячка до четвърт тон. 

Фосилите от края на Кредния период (преди около 70 милиона години) са намери в същия район на Румъния, който се счита за част от бившия остров Хатег в древното море Тетис. При предишни разкопки в района са намерени останки от малки динозаври и древни коне, но без следи от големи хищници. Това предполага, че Hatzegopteryx, вероятно са били доминиращите хищници на острова, които са ловували млади динозаври и коне без страх да бъдат нападнати от някой по-голям и силен. 


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1016739