НОВИНИ


РИБИТЕ КОМУНИКИРАТ ЧРЕЗ УРИНАТА СИ
30.01.2017

Dario Bayani

Изследователите са установили, че един вид на цихлиди използват урина, за да изпращат химически сигнали на конкурентите си, които да ги прогонват, разказва онлайн изданието Science news.
 

Резултатите от изследването са публикувани в списание Behavioral Ecology and Sociobiology.

Е отделя голяма риба от малки риби с прозрачен разделител. Половината от разделители, съдържащи се отвори, за да позволяват на водата да тече назад и напред.

В експеримента на екипа от катедрата по етология на Университета на Берн участват самци от вида Neolamprologus pulcher от семейството на цихлидите (Cichlidae). В един аквариум са оставени разделени с прозрачна преграда голям и малък самец. В едни аквариуми преградката е плътна, а в други има отвори, през които свободно протича вода.  Учените след това инжектират рибата с особен оцветител (на снимката), който боядисва урината им в ярко синьо. Когато рибките се виждат една друга, те повдигат заплашително перки и се хвърлят към преградата. При това самците значително увеличават честотата на отделянето на урина.

Учените смятат, че те се опитват да предадат на противника ви химичен сигнал. Затова пък рибите, разделени с плътна преграда, не могат да открият по урината противника си и затова се опитват да атакуват само по-големите си съперници.

Освен химични сигнали, животните използват и вибрации, електричество и ултравиолетова светлина, за да общуват. Визуални сигнали може да са по-очевидни, но това изследване подчертава значението на търсенето на по-малко забележими форми на комуникация, твърдят авторите.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1016738